Mahamadou Issoufou: "La meva decisió de respectar la Constitució i de no representar-me a mi mateix és irrevocable" - JeuneAfrique.com

Terrorisme, demografia, governança, reforma del franc CFA ... El líder nigerià, president en funcions de la CEDEAO, evoca els reptes que hi ha per endavant. Sense oblidar la propietat pròpia, en menys de dos anys.

Ho faria, si tot segueix les regles fins a la seva retirada del poder, l’abril de 2021, un guanyador present del premi Mo Ibrahim, recompensant el bon govern i el lideratge democràtic. No és feliç de repetir des del dia de la seva adhesió a la presidència del Níger, a 2011 - i fins i tot molesta a alguns dels seus companys - que no es mantindrà al càrrec una hora més que el que la Constitució autoritza, a saber, dos mandats de cinc anys, Mahamadou Issoufou empeny l'ungla assenyalant, dos anys abans el termini, el candidat de la seva elecció a la seva pròpia successió.

Una situació totalment atípica al continent, que prohibeix que el futur torni a endarrerir-se, però que també presenta el risc de patir una mena de diarquia al capdavant de l’estat. És així? Aparentment no. Issoufou i el seu dofí, el ministre de l’Interior, Mohamed Bazoum, que pertanyen a la mateixa fraternitat política des de fa trenta anys, es coneixen massa bé per permetre que qualsevol gra de sorra aprofiti l’escenari que han creat junts. Tampoc hi hauria cap interès.

Nova configuració

Millor: el president no dubta en escenificar aquesta nova configuració. L’acompanya l’únic Bazoum i la seva dona que la parella presidencial va anar a Tahoua, 600 km a l’est de Niamey, a bord d’un modest turboprop, per celebrar el 3 d’agost el 59thè aniversari de la independència. Arribats a la matinada, ministres, dignataris i diplomàtics els esperaven sota les tendes de campanya i la suor suau d’aquest primer hivernatge.

Durant la llarga entrevista que va concedir a Jeune Afrique, Mahamadou Issoufou, 67, parla sobre aquesta primera transició entre dos presidents escollits democràticament com el seu major èxit a venir, sempre que els votants nigerians ho avalen. sinopsi a les urnes. També es tracta de la lluita contra el terrorisme, en un país on l’obsessió per la seguretat és omnipresent, d’economia, social i demografia, mentre que el Níger posa al petroli l’esperança de sortir d’un dia de la la cua del paquet de les nacions més pobres del món.

Tants temes com Mahamadou Issoufou, el país del qual accedirà al començament de 2020 al Consell de Seguretat de les Nacions Unides com a membre no permanent, té intenció de centrar-se en fòrums internacionals. El que va conèixer per ràdio -una setmana després de les seves primeres eleccions, el març de 2011-, aquesta catàstrofe que va ser als seus ulls la intervenció militar occidental a Líbia també es beneficiarà d’explicar als poderosos els fonaments del seu pensament: "Sumem Els africans són demòcrates exemplars, però la governança global és qualsevol cosa menys democràtica. Un veritable tema de reflexió per al jurat Premi Mo Ibrahim...

Jove Àfrica: En un any i mig, al començament de 2021, cedireu la presidència al vostre successor elegit. En el moment del pre-equilibri, quina és la vostra valoració de la vostra quasi dècada al poder?

Mahamadou Issoufou: Els nigerians ho diran, sobre la base de les meves promeses i la seva realització. Vaig haver d’establir vuit prioritats per al país: renaixement cultural, seguretat, consolidació d’institucions democràtiques i republicanes, infraestructures, autosuficiència alimentària, capital humà - salut i educació - accés a creació d’aigua i ocupació.

En aquests vuit eixos, crec que el progrés és tangible i que s’ha mantingut la major part del que he promès. El percentatge de recursos destinats a aquests sectors prioritaris es va mantenir al nivell del previst: 22% per a educació, 17% per a la iniciativa 3N [Els nigerians alimenten nigerians], 10% per a salut ...

L’única àrea en què ens agradaria gastar menys és la seguretat. Teníem previst destinar 10% del nostre pressupost, calia pujar al 19% i això en detriment d’un lloc tan important com l’aigua.

Aquest article ha aparegut primer ÀFRICA JOVE