El colossal radiotelescopi de la Xina acaba d’escoltar un senyal estrany a l’espai: BGR

La Xina ha dedicat cinc anys i gairebé 200 milions de dòlars a la construcció del seu telescopi esfèric de cinc metres, anomenat FAST. Va ser una empresa monumental, però el resultat és una meravella de la tecnologia, és el radiotelescopi de longitud completa més gran del planeta. Ara, ja que la Xina està preparada per a una revisió final del projecte finalitzat a finals d’aquest mes, els científics asseguren que ja han utilitzat el telescopi per detectar un senyal de ràdio notòriament estrany que irradia a l’espai.

De tant en tant, els radiotelescopis a la Terra detecten senyals potents de fonts desconegudes. Aquestes ràpides ràfegues de ràdio (abreujat a FRB) solen ser parpelles singulars, però algunes d’elles s’han observat repetint-se a intervals aparentment aleatoris. Es diu que un senyal particular, conegut com a FRB 121102, ha aparegut una i altra vegada, i el totalment brillant telescopi de la Xina ho va sentir fort i clar .

Ningú no sap realment què és el que crea el FRB i això és part del que els fa ser tan emocionants per als científics. El fet que la majoria d'ells siguin puntuals, però que d'altres, com el FRB 121102, es repeteix, fa que el procés que els anima sigui encara més misteriós.

"Un cop feta aquesta revisió, FAST es converteix en un telescopi acceptat per a l'exploració de l'univers. Jiang Peng, enginyer en cap de FAST, va dir en un comunicat. "El Fast està obert als astrònoms xinesos des del mes d'abril 2019. Després de l’acceptació de la construcció nacional, astrònoms de tot el món estaran oberts ".

L'equip científic que utilitza FAST va detectar senyals indicatius de FRB 121102 el 29 d'agost, sentint "més d'unes desenes de ràfegues" del senyal. Aquest esdeveniment va ser especialment significatiu perquè cap altre telescopi a la Terra mai havia detectat tantes repeticions del senyal en tan poc temps, cosa que suggereix que la increïble potència del nou telescopi xinès podria ajudar a desbloquejar els secrets del senyal.

FAST tindrà les mans plenes i els investigadors esperen utilitzar-lo en investigacions en curs de púlsars remots, elements com l’hidrogen i, per descomptat, ràdios addicionals ràpides ràpides.

Font de la imatge: NASA / ESA

Aquest article apareix primer (en anglès) a BGR