L’activista del CPDM Saint Eloi Bidoung contra la successió "a sobre"

0 2

Des de fa diverses setmanes, certs líders polítics van despertar la curiositat de l'opinió pública d'una successió coneguda com "over the counter" qui es prepara per a la cimera de l’estat ". Un projecte que, tot i que encara és capaç de creure als manifestants, no té cabuda al Camerun. En referència a una entrevista amb el president Paul Biya concedida a França el 24 el 2008, això és el que reitera el representant electe local i activista del partit governant Saint Eloi Bidoung en una tribuna a la qual van arribar els editors de Lebedparle.com.

Sant Eloi Bidoung (c) Tots els drets reservats

Sant Eloi Bidoung

Militant Rdpc

Revisió constitucional: "En el contrari, inacceptable i inadmissible"

"L'ocell ha vist el còdol". Mai al Camerun, una revisió constitucional o una modificació de l’ordre protocol·lària de l’Estat, hauria despertat tants debats, controvèrsies de disputes; va crear tantes emocions, frustracions, baralles. Què amaga aquesta febre comparable a la de Covid 19 la temperatura de la qual explota els termòmetres polítics?

La febre de la revisió constitucional.

No moriran tots, però tots els camerunencs pateixen la febre de la successió de Paul Biya, a les barres se suposa que, a les festes, la tensió puja una mica, estem vigilant els uns als altres, a l’exèrcit. , observem vigilant que el mínim defecte es faci càrrec de la responsabilitat, en els clans escrutem tots els gestos dels possibles competidors Franckiste, Ngongohist, mafista, sadiista, motazista, kamtoista, essoiste, nguteista, cabrilista que s’enfronten verbalment, “de forma bufa”. mitjançant xarxes interposades.

El virus de la Corona assassí d’ampli espectre queda relegat al rang de grip estacional lleu, en comparació amb el debat popular sobre una possible o efectiva revisió de la constitució.

Polítics de tota franja, experts en “heartelogy”, polítics de baix vol, intel·lectuals d’alta i baixa aerobàtica dels altiplans, sense oblidar els escorcolls públics de la diàspora.

Tothom tremola amb febre, no amb covid-19. Però a causa de l’anunci d’un projecte de llei que parla, pell-mell, d’una reducció del límit d’edat dels candidats a unes eleccions presidencials al Camerun; que es podria reduir a 65 anys (ja puc veure el carro del govern, ple de fracassos), l’establiment d’un càrrec de vicepresident de la República, la relectura de la durada i el nombre de mandats al palau. .

Sento murmures, al·lusions i xafarderies sobre l’estat de salut i les capacitats del president de la República. Qui podria justificar una revisió de la constitució de la República? No estic tan segur. És cert que no tinc una partícula de "Pr" o de "Dr" davant del meu nom per parlar amb autoritat, doncs, qui sóc? Potser un nou boig amb diarrea verbal o restrenyiment mental que es pregunta.

Digueu-me estimats camarades, si l'estat de salut en declivi, una incapacitat real o sospitosa de l'actual cap d'Estat poden justificar un debat tan acalorat, i després, justificar una revisió efectiva de la constitució de? Aquesta és la pregunta

Per a mi, tot plegat només podria ser una agitació de superfície esperpèntica, de la qual encara no conec l’epicentre, l’amplitud o els actors, encara menys els objectius secrets.

La conveniència d’una revisió constitucional: un element important

Una revisió constitucional és un gran moment de la vida política, social i econòmica de la República, ha d’estar motivada per una raó greu que tingui un impacte i un caràcter tan seriós en la vida de la nació. N’hi ha prou de dir a tothom que no es tracta d’un joc de fira, desconcertant polític. A menys que m’imposi o, almenys, m’hagi presentat les causes evidents i fortament determinants que poden justificar una revisió de l’actual constitució del Camerun. Com el president Barack Obama volia: "institucions fortes". , Pobre Sant Eloi Bidoung ", un em dirà" si t'expliquem al Camerun i que ho has entès ... és que t'ho he explicat ".

Segons alguns il·luminats, el cap de l'Estat, Paul Biya, està molt malalt al seu palau i ens està amagat. Hi ha parlat a la via pública, un famós advocat del bar Camerun, expresident del bar conegut pels seus efectes de màniga en la defensa dels líders de l'oposició i de la societat civil, encara va cridar l'atenció aquest cap de setmana. l'últim, segons (segons ell) "l'estat de salut de Paul Biya, Chantal Biya i ... Brenda Biya". El pobre Franck Biya, aquí està tota la seva família delmada pel rumor i les xarxes socials.

El debat s’infla, a saber: seria normal o no, que l’ancià, l’hereu, prengués les coses de la família a mà? Aquest cap de setmana em va sorprendre sentir alguna cosa d'una "criatura" que em va fer fred l'esquena. Membre influent de l’elit del país organitzador, amb el cap ple, els peus a terra i les mans carregades de fortuna mal entesa; presumir de la pau i la prosperitat que regnen a la germana i a la veïna República de Guinea Equatorial. I per una bona raó: Teodorino, el fill gran, és vicepresident de la República, al costat de Teodoro, el pare, president de la República durant gairebé quaranta anys. Aquesta alta personalitat del país organitzador forma part del club "Franckistes", un cercle de desordenats i simfàntics que manipulen ments igualment pertorbades per allistar-los en una adhesió al tron ​​de Franck Biya a través de "Gré à Gré "

Revisió constitucional: quin electorat?

Especialment no al Congrés ni al pas en vigor, us ho prego. El Congrés està format pel Senat i l'Assemblea Nacional. El Senat, amb 70 senadors més o menys elegits i 30 designats pel president de la República. Tot i que es diu la casa alta, no és prou alta per a una operació de vol tan elevat i de tanta gravetat per a la vida del país. Pel que fa a la cambra baixa, els habitants que la componen encara tenen disputes violentes amb les seves pròpies consciències després de la manipulació, els revoltes actes de corrupció i el comerç d'influència que van permetre les seves "eleccions" a les seves circumscripcions bàsiques.

A la manera popular, m’oposaré a la desintegració de l’Estat del Camerun a causa de la crisi de la zona angloparlant, les zones d’inseguretat d’altres llocs de la República "Boko haram al nord i selèka a l'est", la Despeses desorbitades de celebrar un referèndum i els efectes de la pandèmia devastadora del virus Corona

Per què agitar el país amb aquesta història de revisió constitucional? Per què examinen les nostres reaccions?

Tot i això, el debat real es refereix a una solució a la crisi anglòfona mitjançant la redistribució de mapes o un nou dibuix del mapa del Camerun.

Empresa de tots

Vicepresident: viceversió o abús?

Per a mi un càrrec de vicepresident és un vici. Almenys un defecte formal, ja que ja n’hi ha almenys un, molt influent, que dicta la seva llei en l’aparell de l’Estat i en la vida de la nació (segueixi el meu aspecte).

A no ser que es tracti de decidir entre els "franckistes", els partidaris del fill gran del pare (del primer llit) i els "zelosos" ferrenistes, cunyat del pare (del segon llit). I per això, cada campament aguditza les armes pesades.

La vicepresidència és, sens dubte, també la presidència dels maltractaments per a un país que s’esmorteix sota el pes d’uns seixanta “sinistres” perdó del que dic, dels ministres al Govern. La gent que viu gràcies als impostos que paguen els joves graduats de l'educació superior obligats a ser venedors de botigues de propici, aigua gelada o moto taximè.

Tot i això, Paul Biya va resoldre el debat sobre la seva successió en una entrevista amb França 24 el 2008: "En una democràcia que funciona bé, la paraula dofí raona malament. Els camerunencs són força madurs i, quan arribarà el moment, hi haurà candidats a la idea de preparar algú, es tracta de mètodes propers a la monarquia o a l’oligarquia ”.

Que el Consell Constitucional agradi que el govern consti en el primer i últim recurs en declarar la revisió constitucional "inacceptable i inadmissible", es dirà el dret.

Newsletter:
Ja hi ha més de 6000 registrats!

Rebre tots els dies per correu electrònic,
les notícies El Bled parla no us podeu perdre!

Aquest article ha aparegut primer https://www.lebledparle.com/fr/politique-cameroun/1114077-cameroun-le-militant-du-rdpc-saint-eloi-bidoung-contre-la-succession-de-gre-a-gre

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.