dos treballadors zimbabwans afusellats per un cap xinès

0 18

dos treballadors zimbabwans afusellats per un cap xinès

El tiroteig de dos treballadors zimbabwans per un cap xinès mostra els abusos "sistemàtics i generalitzats" que pateixen les persones en les operacions mineres xineses, segons la Zimbabwe Environmental Law Society (ZELA).

En una declaració jurada del tribunal, la policia va dir que Zhang Xuen havia matat un empleat cinc vegades i que n'ha ferit una altra a la mina que dirigeix ​​a la província central de Gweru de Zimbabwe en una disputa amb treballadors per sobre del seu sou.
Zhang ha estat acusat d’intent d’assassinat, va dir el portaveu de la policia de Zimbabwe, Paul Nyathi.
Selon informes de mitjans locals , Zhang no va alegar perquè no hi havia cap intèrpret amb llicència al jutjat. L'informe detindrà la seva detenció fins al 7 de juliol com a mínim.
El tiroteig va tenir lloc diumenge al matí quan el miner Kenneth Tachiona es va enfrontar a Zhang després que suposadament es negés a pagar els seus salaris en dòlars americans, segons va acordar, segons la declaració jurada.
Segons la declaració jurada, Tachiona va carregar a Zhang, que després va treure la pistola, va disparar al treballador tres vegades a la cuixa dreta i dues vegades a l'esquerra.
La policia va dir que Zhang va disparar un altre tret als treballadors i que una de les bales va tocar la barbeta d'un membre del personal. Els treballadors ferits són atesos en un hospital privat.
Un vídeo que molts afirmaven ser de l’incident va circular per les xarxes socials a Zimbabwe, provocant la ira pública i crida des d’un vigilant local a una reavaluació de les operacions mineres xineses al país.
L’ambaixada xinesa a Zimbabwe va qualificar el tir com un incident aïllat i va dir que recolza una investigació oberta i transparent per part de les autoritats locals.
"No s'ha de protegir qualsevol possible acte il·legal i qualsevol que incompleixi la llei. La Xina i el Zimbabwe mantenen una amistat i cooperació de llarga durada. Fem una crida a totes les parts interessades a preservar la seva gelosia i amb cura ”, va dir l’ambaixada xinesa en un comunicat a Twitter.
El ministeri d'Afers Exteriors xinès va dir a CNN: "En general, les empreses xineses de Zimbabwe han operat els seus negocis d'acord amb les lleis i regulacions locals i han contribuït positivament al desenvolupament econòmic i social del Zimbabwe.
"Respectem la gestió del cas de Zimbabwe d'acord amb la llei, però alhora esperem que Zimbabwe protegeixi la seguretat i els drets i interessos legítims dels ciutadans xinesos. Hi ha una amistat tradicional entre els dos països i creiem que ambdues parts la faran capaç de gestionar aquest cas adequadament. "

Condicions perilloses

La Xina és el major inversor estranger de Zimbabwe amb interessos importants en el sector extractiu del país.
L’any passat, l’empresa xinesa Tsignchan va signar un Acord de 2 milions de dòlars amb el Ministeri de Mines de Zimbabwe per extreure crom, mineral de ferro, níquel i carbó, recursos vitals per a la Xina.
Segons un informe del 2016 de la Institució Brookings, a Almenys 10000 xinesos es troben a Zimbabwe i molts treballen a la indústria minera, de telecomunicacions i de construcció del país per contracte.
Però la seva presència al país a vegades ha estat controvertida.
Es acusen tant les mines xineses del país com les explotacions mineres estatals violacions de drets humans i males mesures de seguretat per al personal.
Al febrer, un grup de miners locals a la província de Matabeleland Sud va preguntar un tribunal laboral per protestar pel seu acomiadament per part del seu empresari xinès.
Treballadors en una altra operació minera xinesa a la província el passat mes d’abril es va queixar d’estar sota - pagat i treball sense roba de protecció.
ZELA investiga actualment diversos casos de miners xinesos que es neguen a pagar els salaris ni a proporcionar roba de protecció als seus treballadors, particularment durant la pandèmia Covid-19, segons el seu subdirector Shamiso Mutisi
“S'ha convertit en un model i un sistema. Tenim casos en què els menors són maltractats, colpejats i discriminats per menors xinesos ", va dir Mutisi.
En un comunicat publicat dimecres, ZELA va dir que els residents d'algunes mines xineses solen operar-hi condicions "perilloses, dures i que poden posar en perill la vida" tot i que estan mal pagats pel seu temps.
El tiroteig de diumenge és un altre motiu perquè el govern repensi els seus compromisos polítics i econòmics amb la Xina, va dir el grup.
"En moltes parts d'Àfrica, inclosa Zimbabwe, els inversors xinesos en el sector miner han demostrat una història de pobres normes de seguretat, salut, medi ambient, treball i drets humans", indica el comunicat de premsa.
CNN s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina per fer comentaris.
S'han trobat 24 cossos en una mina d'or inundada a Zimbabwe

Es van trobar 24 cossos en una mina d'or inundada a Zimbabwe
La comunitat xinesa de Gweru s'ha distanciat del recent incident i s'ha compromès a pagar les factures mèdiques dels treballadors ferits i donar suport a les seves famílies per fer front al problema.
La comunitat xinesa va dir en un comunicat que l'incident no reflectia el comportament dels seus membres i van contractar l'empresa per compensar els treballadors.
"Esperem sincerament que la nostra amistat i cooperació entre els dos països i els dos pobles no es vegin afectats per aquest incident aïllat, que no reflecteix el comportament de tots nosaltres com a comunitat xinesa", afirma la declaració.
Aquest article va aparèixer per primera vegada a: https://edition.cnn.com/2020/06/27/africa/zimbabwe-mine-shooting-intl/index.html

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.