RDC-Dan Gertler: quan els acords financers complexos difuminen les pistes - Jeune Afrique

0 7

Les ONG acusen l’emprenedor israelià d’haver continuat desenvolupant el seu negoci a la RDC, malgrat les sancions americanes contra ell.


Acusat de guanyar 1,36 mil milions de dòlars en beneficis impropis mitjançant la compra de preus de ganga i la revenda de llicències extractives entre 2010 i 2012, Gertler, a prop de l'expresident Joseph Kabila, la llista negra de Global Testimoni, però també per l’Àfrica Panel Progress, va ser sancionat al desembre del 2017 per l’Oficina nord-americana de control d’actius estrangers (OFAC).

Des d’aleshores, en aplicació de la llei Global Magnitsky, a ell i a 33 membres del seu seguici se’ls prohibeix la seva estada als Estats Units i ja no poden tenir accés als seus actius de la jurisdicció nord-americana.

Pel que fa a les persones físiques o jurídiques americanes, també tenen prohibit realitzar operacions amb Dan Gertler i les seves empreses. Teòricament, l’israelià i els seus associats ja no poden utilitzar el dòlar dels Estats Units.

En un detallat informe publicat el 2 de juliol de 2020, l’ONG Global Witness i la plataforma de protecció dels informadors a l’Àfrica (PPLAAF), amb seu a Londres i París respectivament, i basades en investigacions i documents enviat per denunciants, detalla el sistema molt elaborat per evitar aquestes sancions desenvolupat per Gertler i els seus col·laboradors.

Transferències d'actius

A través del seu soci congolès Alain Mukonda, es diu que Gertler ha tornat a domiciliar-se a la RDC la majoria de les seves empreses amb actius al país, prèviament registrats principalment en paradisos fiscals. Al llarg d'aquest període es van registrar una desena de noves empreses congoleses, ubicades al holding Gerco.

L’empresari israelià hauria passat almenys 100 milions de dòlars entre les seves empreses i els seus socis, gràcies a una xarxa d’agents –conolés, israelians, francesos, russos, ... - actius a la RDC, però també a Israel i Hong Kong, mitjançant comptes oberts amb Afriland First Bank RDC, filial del grup fundat per El banquer camerunès Paul Fokam. Segons les ONG, la majoria d’aquestes transaccions es van fer en dòlars.

Entre els presentats per Global Witness i PLAAF, es van pagar 25 milions de dòlars a Gécamines, poc després de l'assignació de nous títols miners de coure i cobalt al juny de 2018. Propietat de l'estat congolès i gestionada des del 2010 per Albert Yuma Mulimbi, també a prop de Joseph Kabila, Gécamines acusat de promoure les activitats del polèmic empresari israelià. A més, empreses de la galàxia Gertler han enviat almenys 21 milions de dòlars a comptes desconeguts fora de la RDC.

Un informe que es considera "depenent" per Afriland First Bank

En paral·lel, El gegant de productes bàsics suïssos Glencore, titular de dues grans mines de coure i cobalt a la RDC, Mutanda Mining i Kamoto Copper Company (KCC), associada a Gertler des del 2007, va reprendre el juny del 2018 el pagament —interromput durant sis mesos— de les royalties contractualment per aquesta última, però en euros, i ja no en dòlars, a causa de sancions nord-americanes.

Dues altres grans empreses mineres internacionals actives a la RDC, el Kazakhstan Eurasian Resource Group (abans ENRC) i les sicomines xineses també han continuat, segons Global Witness i PLAAF, a fer negocis amb empreses de la galàxia Gertler.

Al mateix temps, l’empresari va poder conèixer el nou president, Félix Tshisekedi, molt poc després de les seves eleccions. Entrevistat el setembre del 2019 pel diari món sobre la presumpta malversació de les sancions israelianes i americanes, el cap de l'Estat havia declarat que no tenia cap objecció respecte a Dan Gertler que continués el seu negoci a la RDC.

L’1 de juliol, un dia abans de la publicació de l’informe per part de les dues ONG, Afriland First Bank va presentar una demanda de difamació contra PLAAF i Global Witness a París. Jutja l'informe en contra i contesta les conclusions, en particular sobre el fet que el banc hauria fracassat en les seves funcions de vigilància contra el blanqueig de capitals.

T'has subscrit a la revista de paper?
Activeu el vostre compte de Jeune Afrique Digital de forma gratuïta
per accedir al contingut reservat per als subscriptors.

Aquest article ha aparegut primer ÀFRICA JOVE

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.