[Crònica] A Botswana, el misteri d'una massacre d'elefantins - Jeune Afrique

0 7

La mort inexplicable de 350 paquidermes en poques setmanes a Botswana podria deixar indiferent l'opinió internacional.


Encara està envoltat per la pandèmia de coronavirus, l'humà menys hipocondríac ha posat inclinacions antispecies a l'armari de causes avortades. Fins i tot la reputació de les estrelles de la causa animal –l’espècie en perill d’extinció– va patir la posada en relleu de la pangolí, presumeix de ser un vector del virus i una estrella involuntària en una crisi sanitària.

És probable que el destí dels elefants soni el record de la solidaritat humana, que sempre ha poblat la imaginació gràfica dels petits caucàsics?

Sempre " En perill d’extinció Excepte en zones molt rares on està ben protegit, l’elefant africà actualment experimenta una explosió en la seva mortalitat al Botswana. Al delta d’Okavango, uns 350 Loxodonta africana van morir per causa desconeguda en uns dos mesos. Una massacre sense precedents que, si es continués, prometria un desastre per a la preservació de l’espècie.

Els científics assenyalen que el conjunt del continent només té al voltant de 415 individus, enfront dels 000 a 3 milions que hi havia al començament del segle XX. El sol país del sud d’Àfrica acull un terç de la població d’elefants africans en declivi.

Contaminació per un agent patogen?

Si Gaborone aixecés, el maig del 2019, la prohibició de caçar elefants, la mà del depredador humà no podria explicar aquestes morts en sèrie recents. Primer, els cadàvers dels paquiderms no havien estat amputats de la seva defensa, objectius tradicionals de la caça. Aleshores, els presumptes caçadors, sens dubte, haurien utilitzat el seu cianur habitual, donant lloc a la contaminació d’animals en cascada, especialment els caçadors. Encara no s'ha descobert cap víctima col·lateral a prop d'aquesta misteriosa hecatomba ...

El comportament dels elefants observats podria trair un atac al seu sistema neurològic.

El diari britànic The Guardian formula la hipòtesi de contaminació per un patogen desconegut, el 70% de les morts aparentment ocorregudes al voltant dels punts d’aigua. Però el govern de Botswana encara no ha publicat cap resultat d’anàlisi de mostres preses d’animals morts.

Aquesta manca de velocitat perjudica les associacions que treballen per a la protecció dels animals, però també els promotors de l'ecoturisme, la segona font d'ingressos del Botswana després dels diamants. El recent comportament dels elefants observats -la seva manera de fer la volta als cercles- podria trair un atac al seu sistema neurològic.

Sens dubte, l'opinió pública es despertaria si hi hagués una qüestió formal de malaltia capaç de propagar-se a la població humana. En la ment del supervivent de coronavirus, la "notícia" de l'animal es convertiria aleshores en una altra crisi de salut pública ...

T'has subscrit a la revista de paper?
Activeu el vostre compte de Jeune Afrique Digital de forma gratuïta
per accedir al contingut reservat per als subscriptors.

Aquest article ha aparegut primer ÀFRICA JOVE

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.