L’Àfrica de l’Est experimenta les invasions bíbliques de llagosta del 2020

0 24

L’Àfrica de l’Est experimenta les invasions bíbliques de llagosta del 2020

L’Àfrica de l’Est ha vist els seus pitjors eixams de llagosta durant dècades. Com aturar aquestes voraces plagues?

Atreta per un alvocat emaciat que cau d’un arbre mare que s’asseca, Esther Ndavu es pregunta en veu alta si alguna vegada aconseguirà convertir-se en el fruit oval de la mida d’un puny que fa avançar els ciutadans. Com moltes altres de la seva granja al poble de Mathyakani, al centre de l'est de Kenya, aquest alvocat va ser atacat per les llagostes. Amb una àmplia barrera de la mà dreta, Ndavu compta al voltant de 10 alvocats, mango i potes arrebossades de les seves branques després de la infestació.

La invasió de llagostes que va arrasar granges a les zones rurals de Kenya a partir del desembre del 2019 va deixar a agricultors com Ndavu no només comptar les pèrdues de cultiu sinó que es va afrontar amb problemes emergents de medi ambient i salut. Els eixams van ser els pitjors vistos a Kenya durant 70 anys, i els els experts temen que els eixams més tard de l'any siguin encara més grans .

Llagostes del desert o Schistocerca gregaria , sovint han estat anomenades plagues més devastadores del món, i per una bona raó. Els eixams es formen quan el nombre de llagostes augmenta i es sobrepassa. Això provoca un canvi d'una fase solitària relativament inofensiva a una de gregària i sociable. En aquesta fase, els insectes són capaços de multiplicar-se 20 vegades en tres mesos i assolir densitats de 80 milions per quilòmetre quadrat. Cadascun pot consumir 2 g de vegetació al dia, combinats, un eixam de 80 milions poden consumir aliments equivalents al que mengen 35 persones al dia .

El 2020, les llagostes van girar en gran nombre a desenes de països, com Kenya, Etiòpia, Uganda, Somàlia, Eritrea, Índia, Pakistan, Iran, Iemen, Oman i Aràbia Saudita. Quan els eixams afecten diversos països alhora en gran quantitat, s’anomena plaga.

La gregària llagosta del desert és la plaga migratòria més devastadora del món (Credit: Getty Images)

La gregària llagosta del desert és la plaga migratòria més devastadora del món (Credit: Getty Images)

Al poble de Mathyakani, a Ndavu, que abasta uns 50 km2 (19 milles quadrades), acullen prop de 10 persones. A la superfície de 000 hectàrees de Ndavu (quatre hectàrees) de terra, els eixams de llagostes destruïdes produeixen un valor de 1,6 xílings kenians (50 $ / 000 £), que devia començar a collir al juliol.

La vegetació que creix al voltant de la seva granja, on recollia farratge per al seu bestiar, també s’ha vist esgotada per les llagostes. No tenint res per alimentar el seu bestiar, els va traslladar a un poble proper que va ser estalviat de la invasió. Allà, paga cada dia als seus amfitrions al voltant de 100 xílings kenians (93 centaus / 70 cèntims) per alimentar el seu bestiar. Els fems produïts per les seves sis vaques queden amb els amfitrions com a pagament addicional.

Aquesta invasió de llagostes és més que un repte. És qüestió de vida i mort: Esther Ndavu

"Vaig passar per molts reptes créixer com a orfe", afirma Ndavu. “Però aquesta invasió de llagostes és més que un repte. És qüestió de vida i mort, perquè ens ha deixat fam i confusió.

El registre de la defensa

Al febrer de 2020, els mitjans locals van informar que s'havia registrat un eixam de 2400 km2 (930 milles quadrades) al nord de Kenya i pot ser el més gran registrat a Kenya. Al poble de Ndavu, les llagostes van ocupar uns 20 km2 (7,7 milles quadrades) de vegetació quan van eixir.

L’esforç per espantar les llagostes cridant ha afectat nens i adults dels pobles afectats (Getty Images)

L’esforç per espantar les llagostes cridant ha afectat nens i adults dels pobles afectats (Getty Images)

La invasió va afectar la salut mental al poble de Mathyakani. Durant més d’una setmana durant la infestació, els nens de Ndavu no van poder anar a l’escola. Es van quedar a casa per ajudar els seus pares a lluitar contra l’eixam que havia aterrat a la seva granja.

Al principi, els adults van utilitzar eines disponibles immediatament per buidar les llagostes, iniciar focs i cremar pneumàtics per a vehicles, segons Ndavu. Els nens s’han reclòs a cridar a les plagues per intentar espantar-les abans que el poble pugui utilitzar pesticides. Aquests tambors i crits van deixar un efecte durador en els seus fills.

"La majoria de nits no dorm prou", afirma Ndavu. "Els nens em desperten quan comencen a cridar a la nit. Quan els pregunto quin és el problema, em diuen que somiaven que ens hagués passat una altra plaga de llagostes.

Peninah Nguli, una professora d’un poble veí de Mathyakani, afegeix que les dones han estat especialment afectades. Les dones són generalment responsables de l’agricultura a la zona, mentre que els homes tendeixen al bestiar. Algunes dones pateixen problemes de gola a causa de la tensió de crits per espantar els insectes, segons Nguli, mentre que la majoria tem un altre eixam.

És probable que un altre eixam pugui resultar devastador. Una altra empenta hi posaria 5 et 25 milions de persones amb risc d’escassetat aguda d’aliments a l’Àfrica oriental . 25 milions de persones més s’enfrontaran a una inseguretat alimentària aguda.

Eines de resiliència

A mitjans de febrer, el govern de Kenya va anunciar que estava concentrant les seves mesures de resposta a les zones fortament infestades de llagostes al nord. Les respostes van incloure la polvorització manual i aèria de pesticides, seguida del desplegament d'equips de resposta per avaluar els danys de la llagosta. Aquesta avaluació ajudaria el govern a desenvolupar un pla sobre com donar suport als mitjans de vida dels kenyans afectats per les plagues de llagostes.

Esther Ndavu inspecciona els seus cultius. Alguns dels que van escapar de les llagostes van desenvolupar malalties. (David Njagi)

Esther Ndavu inspecciona els seus cultius. Alguns dels que van escapar de les llagostes van desenvolupar malalties. (David Njagi)

Kenya va ser un dels nou beneficiaris d'una subvenció d'1,5 milions de dòlars (1,1 milions de lliures) concedida a l'Autoritat Intergovernamental de Desenvolupament el mes d'abril pel Banc Africà de Desenvolupament. per ajudar a l’Est i la Banya d’Àfrica a lluitar contra les invasions de llagostes . Al maig, el Banc Mundial va repartir una subvenció addicional de 43 milions de lliures per ajudar 70 llars pastorals i 000 agricultors a Kenya recuperant-se de les llagostes .

Una de les maneres que es pot utilitzar aquest finançament per ajudar agricultors com Ndavu és dotar-los de tecnologies per afrontar noves infestacions de llagostes, segons Moses Muli, un expert en conservació social i que treballa amb Action Aid, Kenya, durant sis anys.

Es compon de la primera línia de defensa insecticides productes químics, que es poden distribuir mitjançant paquets terrestres o per aire. Durant el Covid-19, aquesta protecció es va dificultar o, en alguns llocs, impossible a causa de la interrupció de la cadena de subministrament químic . I la polvorització, tot i que un dels mètodes més efectius, té inconvenients: les substàncies utilitzades poden ser nocives per al medi ambient i per a la salut humana .

Les alternatives inclouen l'ús de drons i reixetes metàl·liques electrificades per controlar els eixams de llagosta. Els drons es poden volar per volar prou baix per polvoritzar productes químics i fer vigilància , sense la necessitat d’avions més grans amb pilots humans. Les xarxes elèctriques es poden arrossegar a través dels camps per generar vibracions en camps oberts per espantar les llagostes i commocionar a aquells amb qui entren en contacte. Tot i que les primeres proves de les reixes van tenir èxit, potser s’adapten millor als petits eixams.

Pulverització de camps amb pesticides pot ser una manera eficaç de matar llagostes, però el subministrament de productes químics el 2020 ha estat difícil a causa de Covid-19 (Getty Images)

L'aspersió de camps amb pesticides pot ser una manera eficaç de matar llagostes, però el subministrament de productes químics el 2020 ha estat difícil a causa de Covid-19 (Getty Images)

Una altra opció és utilitzar "pesticides orgànics", basats en el fong Metarhizium acridum que infecta i mata les llagostes. Nosaltres pensa que Els pesticides basats en els fongs són nocius per a una gamma molt més estreta que els pesticides convencionals, i per tant presenten menys risc per al medi ambient i les persones. Tot i això, alguns investigadors s’han preguntat si Els dissuasos fúngics també podrien perjudicar altres espècies d’insectes, com els tèrmits . També triguen més a matar plagues que els pesticides convencionals, que poden causar més danys a les collites.

Però una part de la protecció clau arriba abans que arribi l’eixam. Les estacions d’alerta a distància de les granges també podrien ajudar els agricultors a preparar-se per a futures plagues de llagostes. Els eixams de llagostes solen produir-se quan una sequera prolongada és seguida de pluges fortes, segons Muli. Les estacions meteorològiques remotes podrien ajudar a capturar dades que revelen aquestes variacions meteorològiques i donar temps als agricultors per començar a ruixar abans d'hora.

Per Munyithya Kimwele, un agricultor de Mathyakani, invertir en la previsió és la millor opció per a les famílies per preparar-se per als futurs eixams de llagosta. “Fa molt temps, les previsions tradicionals ajudaven els pobles a preparar-se per a les invasions de llagostes. Aquesta és la millor intervenció que el govern pot donar a agricultors pobres com nosaltres ", afirma Kimwele.

Els esforços de Kenya per controlar les llagostes s’han concentrat al nord del país, incloent-hi desbordaments per avions que ruixen pesticides (Getty Images)

Els esforços de Kenya per controlar les llagostes s’han concentrat al nord del país, incloent-hi desbordaments per avions que ruixen pesticides (Getty Images)

En pobles com Mathyakani, que no ha estat una zona prioritària per a la polvorització o l’assistència del govern, els agricultors estan prenent mesures per recuperar-se diversificant les seves collites. En lloc de confiar en cultius tradicionals com el blat de moro i el conill, que són més vulnerables a les llagostes, un nombre creixent de pagesos inverteixen en fruites i verdures.

És poc probable que les llagostes es vagin allunyant aviat. Això és degut a la irregularitat del temps, que va provocar pluges prolongades, que proporciona a les plagues prou vegetació per alimentar-les i reproduir-les - Ezra Kipruto Yego

Això va ser possible amb els projectes de regadiu del poble que Action Aid Kenya, en col·laboració amb alguns agricultors, van establir allà el 2009. Al voltant de 40 famílies al llarg del riu Enzio estacional s'han sumat al projecte, que ha provocat la participació. ajuda a cultivar cols, tomàquets, cols i pebre vermell, entre altres conreus a excavant una sèrie de forats al llarg del riu . Nguli no va ser tan dolent després de les llagostes que els agricultors que només havien cultivat blat de moro, gram verd i cacau.

"Les famílies morts de fam dels pobles veïns vénen a demanar-nos ajuda i els donem menjar", va dir Nguli. "També els formem sobre com aprofitar el projecte de reg i crear horts per protegir-los dels futurs xocs alimentaris".

Preveure les plagues

Segons Ezra Kipruto Yego, coordinadora d’objectius de desenvolupament sostenible de la Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, és difícil respondre la pregunta de si la Banya d’Àfrica podria experimentar plagues de llagostes pitjors.

El Yego veu un possible vincle entre el canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems i els eixams de llagostes a l'Àfrica oriental. Per exemple, quan els ciclons de l’any passat a l’oceà Índic van caure terra, potser han creat un entorn atractiu perquè les llagostes envaissin la regió des dels seus llocs de nidificació a l’Orient Mitjà, segons: ell

"És probable que les llagostes desapareguin aviat. Això es deu a les condicions meteorològiques erròtiques, que han provocat pluges prolongades, que proporcionen a les plagues prou vegetació per alimentar-les i reproduir-se ”, explica Yego.

Els agricultors de l'Àfrica oriental han tingut cultius arrasats pel llagosta del desert, amb milions de persones que han sofert greus mancances d'aliments durant la segona meitat de l'any (Getty Images)

Els agricultors de l'Àfrica oriental han tingut cultius arrasats pel llagosta del desert, amb milions de persones que han sofert greus mancances d'aliments durant la segona meitat de l'any (Getty Images)

Un altre gran repte per al control de les llagostes a l'Àfrica oriental és la inestabilitat política. Per exemple, diu Yego, les agències de les Nacions Unides que es comprometen a combatre els eixams rarament risquen portar el seu personal a països com Somàlia, que pateix freqüents atacs de militants d’al-Shabab .

Per tant, quan un país com Kènia avança en el control de les llagostes, els que han estat criats i eclosionats en països menys estables políticament sovint s’enfilen a les fronteres. Això fa que la consolidació de la pau internacional i l'estabilitat política sigui un element clau en la lluita contra les llagostes, segons Yego.

Ndavu afirma que fins que no siguin possibles solucions internacionals a gran escala, els residents de Mathyakani estan treballant dur per abraçar i reforçar la resiliència post-locustiva. Però, alhora, hi ha l’amenaça d’un altre eixam. Les llagostes dels brots més recents han posat ous a la zona, que podrien eclosionar a finals de l'any a mesura que s'apropa la collita.

La gent va veure recentment saltarines saltant pel poble. Els ruixen amb pesticides i, de vegades, moren i desapareixen.

Aquest article va aparèixer primer a: https://www.bbc.com/future/article/20200806-the-biblical-east-african-locust-plagues-of2020

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.