L'arquitecte nigerià descolonitza el disseny africà

0 21

Les estructures de Demas Nwoko són un model de disseny africà culturalment rellevant i sostenible.

A la ciutat d'Igumu d'Idumuje-Ugboko, al sud-est de Nigèria, l'artista i arquitecte Demas Nwoko es presenta a la seva oficina de dilluns a divendres.

L'habitació és fresca i està lluminosa i està equipada amb els seus propis escriptoris, taules i cadires de fusta artesana. Una selecció d’escultures de terracota de Nwoko es mostra a les prestatgeries. Durant tot el dia, el jove de 84 anys es troba cara a cara amb els seus dos joves interns, recent graduats d’una escola d’arquitectura que l’ajuden en la logística dels seus darrers projectes de construcció. Els seus comentaris i la seva direcció són els d’un perfeccionista exigent, però el seu to seriós és suavitzat per una rialla fàcil.

A l'exterior de la seva casa de maó de dos pisos hi ha l'única carretera asfaltada de la comunitat, que connecta la ciutat amb la capital Abuja al nord i Lagos a l'oest. Una corrent lenta però constant de residents acudeix a botigues properes i compren sobretot queviures bàsiques. L’economia agrícola es recolza en el treball a Lagos i les despeses de l’estranger.

El Centre de desenvolupament de dissenys africans, la fàbrica Nwoko, és l’única empresa industrial de la ciutat i està sota la direcció del fill de Nwoko, Ashim, de 54 anys, arquitecte i contractista d’edificis. La família eventualment espera emprar treballadors de la zona per fabricar mobles i articles de construcció a partir de materials locals que es vendran a tot el país. Ara per ara, el taller s’utilitza per fabricar peces personalitzades per proporcionar les comissions de construcció de Demas Nwoko.

Avui, l'atenció de Nwoko s'ha centrat en una recent comissió governamental per dissenyar la nova Galeria Nacional, de 415 km a Abuja. El seu ordinador portàtil s’ubica al costat de piles d’apunts per a la seva autobiografia i un manuscrit sobre la seva filosofia arquitectònica. La seva dona el crida repetidament fins que finalment permet que la seva feina s’interrompi per dinar.

"Sóc realista, pensador concret, al·lèrgic a la pèrdua d'esforços", va dir Nwoko, mirant a la distància mentre parla, com si visqués la seva visió davant seu. La seva barba ara blanca i afro es fan ressò del patró de cercle blanc a la seva part superior de corbata. Encara és un home amb molt a fer, ja que segueix el seu pla de "seguir pressionant al meu petit racó per allò que és positiu i sostenible".

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Demas Nwoko i intern Gentle Paul treballen en un nou disseny de sostre per al teatre New Culture Studios, a institució integral d’arts comunitàries a Ibadan [Foto cortesia de Rufus Nwoko]

Seguiu les tendències globals

Nwoko va créixer com a príncep en un palau de fang, fill del rei del poble. El palau va ser dissenyat per imitar els de l'Oba de Benín d'on descendia la família reial i té espais per a reunions públiques, reunions privades i rituals secrets, tots construïts en laterita.

"Als tres anys ja estava reconeixent elements arquitectònics" , recorda amb sorpresa. " Coneixia els edificis com a arquitectura: un disseny que algú va construir. "

Al llarg de la seva infància va exercir l’arquitectura i va dedicar una atenció especial als nous edificis de la comunitat, veient la seva construcció des dels fonaments.

Per formalitzar els seus interessos, Nwoko va fer el seu aprenentatge com a dissenyador al departament d'obres públiques, preparant-se per estudiar arquitectura. Però després de sol·licitar l'admissió a universitats de Nigèria i del Regne Unit, avalat per la promesa de finançament del govern, es va decebre amb els seus plans. “Altres estudiants patrocinats pel govern van tornar a treballar en una oficina. No estudiaria la meva pròpia idea d’arquitectura ”, explica Nwoko. En canvi, va optar per estudiar belles arts, assegurant-se que tindria l’oportunitat de desenvolupar-se creativament.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Construcció de cases noves a Eleyele Ibadan [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Però quan va arribar a la universitat de Zaria, va "trobar que faltava completament els nostres coneixements tradicionals".

Nwoko recorda com el programa va evitar l'estudi de l'art modern perquè "els europeus van intentar no ensenyar-lo perquè revelaria que hi ha una influència africana".

Així, ell i altres estudiants d’art van formar la Zaria Arts Society el 1958, un col·lectiu compromès amb l’estudi independent del patrimoni artístic nigerià com a mitjà per formar la base del seu currículum.

Van desenvolupar una metodologia que van inventar la "Síntesi natural", ancorant el seu dibuix, pintura, escultura i estampació en el coneixement de les tradicions artístiques africanes (amb l'addició conscient de les innovacions occidentals on són útils) com a plataforma. formulari per a la seva sortida creativa. Entre els seus companys que es convertirien en gegants de l'art modern nigerià, com Uche Okeke, Bruce Onobrakpeya i Yusuf Grillo, Nwoko va crear obres inspirades en els caps de terracota Nok del 300 aC, obres escultòriques antigues de l'Ile. Ife i escenes quotidianes de la seva ciutat natal. .

Nwoko va formalitzar ràpidament una filosofia de guia relacionada anomenada "Nova Cultura" per descriure la seva pràctica personal. Creient que tot el que hauria d’arrelar el seu patrimoni i que la cultura està en constant evolució, s’aprofita del seu patrimoni ancestral per posar les bases del desenvolupament i la innovació culturalment rellevants.

En una Nigèria recentment independent als anys seixanta, una reverència similar pel coneixement indígena podria haver guanyat protagonisme en totes les disciplines com a afirmació de l’orgull nacional. No obstant això, l'adopció de mètodes tradicionals per part de Nwoko en la seva pràctica arquitectònica va ser principalment una anomalia.

Reflexionant sobre la mentalitat general de l’època, Nwoko descriu com, com a país, “tot el que vam fer va ser seguir la tendència global, si ens va servir o no. No volíem perseguir el nostre propi coneixement ”.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Cases a la ciutat d'Ibadan, que inclou sis milions de persones [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Disseny tradicional nigerià

Després de graduar-se a la Universitat de Zaria el 1961 i rebre una beca per estudiar teatre i escenografia a França, Nwoko va ser reclutada per ajudar a llançar l’escola de dramatúrgia a la Universitat d’Ibadan. . En instal·lar-se a la seva nova ciutat, va iniciar el seu primer projecte de construcció, la construcció de la seva residència privada i un espai artístic, que després ampliarà per convertir-se en una institució artística comunitària de propòsit denominada New Culture Studios.

Tenint en compte la seva experiència, va ser una opció convencional utilitzar materials in situ en la seva construcció. Es continuen trobant cases de fang fet a mà, sobretot a les comunitats rurals. Les seves superfícies sovint ombrívoles i gruixudes mostren proves d’un procés de construcció orgànica i dels gustos individuals de les persones que les van construir.

Tal com explica Ashim, "La construcció de fang és una tecnologia indígena desenvolupada gairebé a tot arreu a Nigèria". Si bé la composició regional del sòl pot diferir, hi ha pràctiques a tot el país.

"El fang és on esteu", argumenta Nwoko. “Cavar un forat fora i construir ... Quan vam construir fang, tothom tenia una casa. "

Als anys seixanta, "pràcticament totes les cases construïdes a Ibadan es van construir amb fang", diu Nwoko. "No ho vaig arreglar; Acabo de construir com tots els altres. "

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Cases antigues a Ibadan [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Nwoko va començar a construir la seva pròpia casa a Ibadan amb els mètodes que han estat els seus segells distintius. Durant el procés d’excavació, va crear els maons amb terres de laterita minades al lloc. Sense pintar, les lleus variacions de color, que van des de l’ocre fins al rovell, reflecteixen els estrats de la terra d’on provenen.

Els arbres eliminats durant la construcció van ser reutilitzats com a paviment, portes, persianes i emmarcaments de teulades. Les pedres de granit de les pedreres locals formen parets d’accent interior i exterior. Resumant els elements pràctics del disseny tradicional nigerià, la casa va ser construïda amb poques finestres per allunyar la intensa llum i la calor del sol.

Els portals de ventilació creen vies perquè les brises entrin des del sòl i que l’aire càlid s’escapi al sostre. Amb aquest sistema de refrigeració passiva, així com la regulació natural de la temperatura que proporcionen les parets de fang, no cal aire condicionat durant tot l'any.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Una secció de l’edifici del New Culture Studios, dissenyat i construït per Demas Nwoko [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

L’estructura va ser dissenyada per fer-se més bonica amb el temps i el desgast, l’ús de materials locals proporcionant resiliència a les condicions ambientals específiques del lloc: la casa Ibadan de Nwoko mai va necessitar reformes ni renovacions. reparació important des de la seva finalització el 1964.

Dues generacions després, Rufus, el seu nét de Nwoko, viu a 26 anys. Com a fotògraf i artista de teatre, utilitza l’ampli teatre a l’aire lliure de New Culture Studios per presentar les seves actuacions i les dels seus contemporanis.

Tot i que aquesta residència d’Ibadan continua sent un exemple perdurable de tecnologies d’edificació històriques avançades per la innovació en el disseny contemporani, gairebé 60 anys després de la independència, la majoria de nigerians viuen en canvi en la seva pròpia versió de la casa del mestre colonial.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
El pati interior dels estudis de Nova Cultura [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Problemes importats, solucions importades

Ara per ara, a la ciutat coneguda com el territori urbà més gran de tota l’Àfrica occidental, la construcció de formigó és omnipresent. La contínua expansió d’Ibadan fins i tot ha creat una gran quantitat de restes d’envasos tan abundants que els residus s’han convertit en la seva pròpia miniindústria. Les bosses de formigó descartat de la marca LaFarge, Elephant i Dangote són reciclades en bosses de compra i venudes per nens industrials als mercats a l’aire lliure per a 50 naira (14 cèntims).

A poca distància de cinc quilòmetres de la casa de Nwoko, en una ubicació ideal entre el popular mercat d'Ele-Yele i el bullici districte de negocis central de Dugbe, hi ha un rar terreny obert al llarg de la ciutat des d'una carretera principal desenvolupada des de fa temps.

Durant tot el dia, els camions de terra aplanats amb bosses de formigó importat donen voltes al lloc de construcció on s’estan construint habitatges de tres i quatre habitacions en una finca privada. Els blocs de formigó s’utilitzen per construir les dues estructures d’història, que presenten grans finestrals que permetran que hi entri una gran quantitat de llum i calor, requerint també l’ús de ventiladors elèctrics i climatitzadors a cada habitació.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
El teatre a l'aire lliure, usat per artistes per presentar les seves actuacions [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Segons Nwoko, aquests inconvenients es classifiquen en "problemes importats que no existien. Aleshores [hem] obtingut solucions importades per solucionar-les.

En el cas de Nigèria, un país amb un subministrament elèctric poc fiable i apagaments diaris, aquestes solucions importades inclouen generadors domèstics amb gasolina, que produeixen un soroll ineludible del motor accentuat per l’olor dels fums d’escapament.

Els futurs residents del desenvolupament pagaran generosament, malgrat aquests inconvenients, amb preus que oscil·len entre 39 i 50 milions de naira (110000 a 140000 USD), una suma descalificable per a la majoria de residents d’Ibadan, on es troba la casa mitjana de tres habitacions. d’uns 12 milions de naira (uns 34 dòlars).

Segons Ibrahim, l’arquitecte in situ del desenvolupament, el cost és assequible per als oficials federals superiors jubilats i els que es traslladen de Lagos i Abuja que van poder comprar prèviament les cases. Informa que les 50 propietats venudes abans de finalitzar la construcció.

Valors i estètiques colonials

La pràctica d’utilitzar maons fabricats amb sorra i ciment importats va venir amb la presència colonial, quan es van utilitzar tant per a la construcció residencial com per a grans edificis governamentals a Ibadan i a tot el país.

Tal com es descriu a l’assaig de 1979 de Nwoko, The Functioning of A House, els materials i estils de construcció britànics reflectien els valors culturals i l’estètica que aportaven de casa, pràctiques adequades a les necessitats ambientals i socials. molt diferent.

Les rutes d’importació creades des del Regne Unit a Nigèria van crear un flux d’ingressos per al govern colonial imposant materials estrangers a l’entrada. Els arquitectes nigerians van ser formats per professors estrangers en les pràctiques i estils que avui en dia tenen una posició dominant en el panorama de la construcció. Les normes socials han canviat per adoptar aquestes concepcions, ja que s'han convertit en signes de modernitat i progrés.

El 1976, el govern de l'estat d'Oyo, després de valorar les pèrdues econòmiques que va patir la importació de materials de construcció, va construir els seus propis models d'habitatge assequible amb blocs de fang. Amb la fusta de coco i palma domèstica com a balses, els funcionaris esperaven mostrar les possibilitats d’utilitzar materials locals com a alternativa viable i més rendible al formigó de sorra.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Un detall a l'exterior dels estudis de Nova Cultura [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Segons els informes, els que van elogiar els esforços del govern també van preguntar-se per què l'estat no va utilitzar aquests materials per construir habitatges per a funcionaris públics si les estructures resultants eren realment més assequibles i estructuralment igualades. La població local es va descoratjar amb més intensitat per la impossibilitat pràctica d’aquestes construccions, remarcant que les lleis urbanístiques que prohibien l’ús de fang en la construcció encara eren vigents.

El 2 de juny de 1960, la Llei regional occidental del Govern colonial de Nigèria 171, que especificava mètodes de construcció, dimensionament i materials de construcció acceptables per a la construcció residencial, va declarar que les noves construccions de terra no serien aprovades per la oficines locals d’urbanisme i es podrien enderrocar si es construeixen.

Avui, 60 anys després, continua la mateixa normativa.

Sistema de responsabilitat

Quan Nwoko va començar a construir la seva residència a Ibadan el 1963, va afegir un 10% de formigó a la barreja de fang per complir les noves lleis. En els barris més antics d’Ibadan, les cases de fang construïdes a mà encara queden al costat de les cases d’època colonial, malgrat les restriccions.

A Bere, on el palau de formigó inspirat en l’oest del rei d’Ibadan es troba a poca distància amb cotxe de l’antic edifici administratiu colonial, Mapa Hall, es poden veure estructures tradicionals en desintegració, la base de les seves parets esdevenint pràcticament indistinguibles de la terra. d’on s’aixequen.

Històricament, les cases de fang, resistides pels elements, eren reparades anualment per les dones de la comunitat. Els homes s’han assumit tradicionalment la responsabilitat de reparar els danys del sostre. Però, sense la continuïtat de les pràctiques culturals i els rituals de la comunitat que se suposa mantenir-les, aquestes estructures han estat en gran mesura descuidades.

Mentre que alguns residents intenten ocultar el deteriorament recobrint les parets amb una capa exterior de formigó, en el millor dels casos és una reparació temporal. En una ciutat de més de sis milions de persones, queda clar que les pràctiques de construcció indígenes no existeixen aïlladament de la cultura, però es recolzen en costums comunals que poden ser més escassos en un entorn urbà.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
"Mai vam pensar que els europeus es quedarien", afirma Nwoko, "i quan van deixar la nostra cultura encara estava intacta" [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Nwoko veu la mateixa ruptura en les relacions socioculturals que l’arrel d’allò que ha impedit que Nigèria s’adonés del seu potencial. "Si preguntes avui a un jove quin és el seu valor per a la societat, no pot respondre", diu. Mentre que anteriorment pensava que la cultura estava estructurada com un "sistema de rendició de comptes", tothom estava obligat a cobrir una necessitat dins la comunitat.

Però Nwoko corregeix ràpidament la fàcil suposició que la presència colonial era la causa directa del col·lapse cultural. Per contra, veu el punt de partida de la desintegració social com a conseqüència de la manera com es van gestionar els recursos després de la independència.

"Mai vam pensar que els europeus es quedessin", afirma Nwoko, "i quan van marxar, la nostra cultura seguia intacta".

Recorda que després del descobriment de recursos naturals preciosos, els ingressos van començar a fluir al país. El cru, en particular, va ser extret i exportat per estrangers sense emprar gent local. Les generacions posteriors van viure finançades per ajuts governamentals i beques amb diners que no van guanyar, disminuint així la seva connexió amb la seva comunitat.

Se'ls va brindar l'oportunitat d'estudiar a l'Oest, on “van imblatar la cultura occidental per ells mateixos. Han trobat una nova llibertat de la irresponsabilitat. Aquesta versió és més atractiva ”. Molts nigerians han adoptat "el camí de la mínima resistència", continua Nwoko, pocs d'ells tenien el desig de tornar a casa per contribuir amb el que havien après a l'estranger.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Un carrer de la ciutat d'Ibadan [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

És una trajectòria que considera una continuació del llegat del comerç d’esclaus, l’exemple més recent de l’exportació de mà d’obra humana des d’Àfrica en benefici del desenvolupament occidental.

"I sempre portem recursos humans allà", lamenta Nwoko, reflexionant sobre el moviment del capital humà des de Nigèria cap a les economies occidentals. Quan els nens del seu poble van a l'escola i reben una educació, no tornen a l'agricultura, segons ell, destaca també que més del 50 per cent de Idumuje-Ugboko viuen i treballen a l'estranger.

"Construeixen cases on mai viuen i tornen a ser enterrades", afirma.

El disseny com a producte de la cultura

Però Nwoko s'ha mantingut ferm en el seu compromís amb el desenvolupament de l'impacte cultural i familiar.

"M'assegura que les meves obres són permanents, pesades, per a que durin. Tot el que he fet continuarà durant centenars d’anys ”, explica, creient que, per exemple, pot oferir una alternativa atractiva a la construcció amb materials importats.

Les seves estructures, com la Universitat Dominicana a Ibadan, el Centre Cultural Akenzua de Benín i la seva residència privada a Idumuje-Ugboko, són exemples de la seva dedicació a demostrar que els mètodes tradicionals de construcció no només són viables i pràctics, sinó que poden també serà innovador. i captivador.

Les estructures de Nwoko han estat descrites com a escultures a gran escala, amb una aparença exterior creant una presència monumental que existeix alhora en harmonia amb el paisatge circumdant. Així mateix, els seus interiors s’ajusten a l’equilibri entre el drama i la comoditat.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
"M'assegura que les meves obres són permanents, pesades, per a que durin. Tot el que he fet continuarà durant centenars d’anys ”[Andrew Esiebo / Al Jazeera]

Mentre que alguns presenten sostres extremadament alts suportats per columnes elevades, d’altres presenten accessoris d’impluvio que serveixen de focus naturals i alternatives a les finestres. La seva grandesa conviu amb un sentiment d’intimitat i una dolça intimitat.

Segons Nwoko, “un disseny icònic és el producte de la cultura”. Els seus tocs artístics en escultura decorativa i treballs metàl·lics reflecteixen una combinació de dissenys tradicionals Igbo i de la creació pròpia de Nwoko en un estil que no es pot confondre amb el de qualsevol altre constructor.

"Sempre he fet el que crec", recorda Nwoko, parlant de les pràctiques de construcció sostenibles que ha estat compromès al llarg de la seva carrera. I ara, a mesura que continua la conversa global entorn a la consciència climàtica, el que podria haver estat considerat com les seves opcions filosòfiques, polítiques i estètiques personals, sembla correcte en la tendència: moltes pràctiques de construcció “verdes” són vistes. com a eina essencial en la lluita contra el canvi climàtic.

Construir monuments d'allò que sigui possible

La recent publicació del llibre de Lo-TEK, Design by Radical Indigenism de Julia Watson, professora de Princeton, és un exemple actual de l’àmbit del disseny que s’acosta a pensadors com Nwoko en reconèixer el valor de les tecnologies indígenes com a pràctiques favorables al clima que tots hauríem d’aprendre. de.

Davant de factors com escassetat de sorra (causada per un boom global de la construcció que ha provocat la desaparició de les línies de costa, l’erosió dels rius, el robatori i les màfies de sorra especialitzades en el comerç del mercat negre), qualsevol altre mètode constructiu que redueixi L’ús de sorra és molt beneficiós a tot el món.

Afortunadament, les tècniques de construcció històriques a tot Nigèria ofereixen una biblioteca de coneixements existents que es poden desenvolupar per satisfer les necessitats contemporànies.

Segons el senat nigerià estudia un projecte de llei introduït a principis de març per prohibir la importació de generadors domèstics "per reduir la contaminació ambiental", el ministre de Treball i Treball del país també ha anunciat que per al 2030, S’espera que les renovables representin el 30% del total de Nigèria. el consum, mentre que s’hauria d’eliminar el 45 per cent de les emissions de carboni.

Les dues iniciatives es van presentar sense comunicació al públic sobre els plans d'implementació d'alternatives accessibles. La revisió de les lleis que impedeixen la construcció de cases tradicionals locals pot ser una de les àrees rellevants d’on iniciar aquestes transicions massives i impactants.

Demas Nwoko - Funció de Amber Croyle
Diferents tipus d’arquitectura a Ibadan [Andrew Esiebo / Al Jazeera]

De moment, Nigèria no necessita mirar cap més enllà de l’exemple de Demas Nwoko, que ha aprofitat els recursos naturals i humans del país per crear monuments físics d’allò que sigui possible. Durant els debats del Senat, va llançar l'Escola de Disseny de la Nova Cultura a Lagos amb un mandat per ensenyar als arquitectes el seu enfocament pràctic, culturalment rellevant i centrat en la sostenibilitat en l'arquitectura local.

"La independència s'està convertint en nosaltres mateixos", diu Nwoko, reflexionant sobre la idea que l'autosuficiència podria ser un indicador mesurable de la veritable independència.

Per a ell és molt important que “allà on estiguis, sigui quina sigui la ciutat que estiguis, hagis de ser rellevant per a la gent jove i fer-los sentir els esforços”.

Amb exemples del seu treball de disseny d’arreu del país, Nwoko espera que "allò que una generació va ignorar, la propera cosa agrairà". Correspon a aquesta generació i a d’altres decidir si seguiran el seu exemple.

font: https: //www.aljazeera.com/indepth/features/master-house-architect-decolonising-nigerian-design-200405113511074.html

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.