Aquí és per què predir els nostres sentiments futurs és tan dur

0 6

Aquí és per què predir els nostres sentiments futurs és tan dur

Quan imagineu com us sentireu en una futura cita, no teniu en compte els prejudicis subtils però poderosos que emmarquen la manera de pensar.
T

Aquests dies es parla molt sobre la nova normalitat i com pot ser que un dia es torni a una oficina ocupada, al gimnàs o al teatre. Hi ha qui diu que ja no s’imagina fer algunes d’aquestes coses, i molt menys ballar en un club concorregut o saludar amics amb una abraçada i un petó.

Però, som capaços d’endevinar com ens sentirem en el futur? La resposta no és gaire. I això pot significar que no sempre prenem les millors decisions sobre les nostres vides.

Quan intentem predir com ens sentirem en el futur, naturalment tractem d’utilitzar el passat com a guia. Pot funcionar bé, tret que tinguem un biaix en el nostre pensament sobre el passat recent. Així doncs, si ens imaginem com pot ser un viatge en tren l'any que ve, en lloc de centrar-nos en els centenars de viatges que hem fet durant els anys, no podem evitar considerar el nostre viatge més recent.

I si fos en un tren on la gent emmascarada semblava lleugerament nerviosa, això serà primordial en la nostra ment quan pensem en un viatge al futur, fins i tot si no tenim ni idea de quant de temps haurem de portar màscares.

No podem evitar concentrar-nos en el que estem sentint ara mateix. Quan els pacients amb mals de cap crònics descriuen la intensitat del seu dolor, en són descripcions més influït per la intensitat del seu mal de cap la nit anterior que per la seva intensitat en general . Si pregunteu a la gent el que aprecien a la tassa d’espaguetis bolonès l’endemà, el famolenc és el moment que els pregunteu, més diuen que els agradaria .

El psicòleg de la Universitat de Harvard, Dan Gilbert, ha constatat que quan tenim en compte els esdeveniments, els nostres processos cognitius afavoreixen l’extrem, el primer i el més nou. Això s’anomena “biaix d’impacte” i també ens permet centrar-nos en les principals característiques d’un esdeveniment, de manera que si ens dirigim a un dinar a un pub del camp, podríem imaginar en el moment en què ens asseiem al sol en un jardí preciós menjant el nostre menjar. És menys probable que s’imagini el viatge per arribar-hi, buscant un pub amb una taula lliure a fora, que sentis gana impacient si hi ha una llarga espera per menjar i la possibilitat d’un embús de trànsit llarg a la tornada.

Si l'endemà ha preguntat a algú si vol espaguetis bolonès, és més probable que diguin que ho volen si tenen fam ara mateix (Getty Images)

Si l'endemà ha preguntat a algú si vol espaguetis bolonès, és més probable que diguin que ho volen si tenen fam ara mateix (Getty Images)

Quan esperem que un esdeveniment en el futur sigui positiu, solem centrar-nos en els elements bons, però quan és probable que siguin negatius, els elements dolents ensombreixen les nostres expectatives. Així doncs, imaginem que tot el que vagi per anar al dentista serà terrible, mentre que alguns com xerrar amb la recepcionista o penjar-se la bata o sortir seran força neutres i de fet els pitjors temps només duraran uns moments. . Podeu interpretar-ho de manera optimista: vol dir que res no és tan dolent com s’esperava, però no és tan bo.

Però el biaix d’impacte ens pot portar a prendre decisions dolentes. Podem imaginar-nos que una nova feina amb un modest augment de la paga ens canviarà la vida. Si es treu l’estrès de les preocupacions financeres constants, podria fer-ho. Els vostres amics us felicitaran, però per maximitzar la vostra felicitat, si ja sou financerament, estimeu la vostra antiga feina, coneixeu els trucs del comerç i sigueu bons amics amb els vostres companys de feina, aquesta potser no serà la millor decisió.

També tendim a sobreestimar la força de les nostres emocions en el futur.

Per efectuar el moviment, heu d’estar segurs que podreu gastar aquest sou addicional en alguna cosa que us faci més feliç. Anys de recerca de la psicòloga nord-americana Elizabeth Dunn, que explica el seu llibre Happy Money, suggereix que significa comprar experiències o temps lliure o gastar diners en altres persones.

També tendim a sobreestimar la força de les nostres emocions en el futur. En un estudi on es va demanar als estudiants universitaris nord-americans que predissin com se sentirien si el seu equip de futbol universitari guanyés o perdés el proper partit, i com se sentien en realitat uns dies després, tots dos tenien va sobreestimar la seva felicitat en guanyar i la seva decepció per perdre. Això es deu a que es van oblidar de totes les altres coses que també succeirien en un dia i també influeixen en un estat bo o de mal estat.

Però quan els investigadors van fer el mateix experiment, però van demanar a la gent que descrivís un dia típic just abans de fer les seves prediccions, les prediccions dels estudiants es van fer més precises.

Molts de nosaltres temem una visita al dentista, però sovint els moments de dolor són fugaços (crèdit: Getty Images)

Molts de nosaltres temem una visita al dentista, però sovint els moments de dolor són fugaços (crèdit: Getty Images)

També pot passar amb esdeveniments molt més extrems que menjar espaguetis bolonès o guanyar un partit de futbol. Al seu llibre Stumbling on Happiness, Dan Gilbert demostra que també sobreestimem l'alegria i la tristesa de les experiències que canvien la vida.

Un guanyador de la loteria, per exemple, no passarà cada moment celebrant-se amb el xampany, posant-se amb un cartró gegant de cartó de milions, provant cotxes esportius o agafant-se tots els seus amics de vacances. Una persona que ha tingut un accident paral·lel no passarà tot el temps amb xoc pel que ha passat o convertint la seva llar per fer-la accessible o reflexionar sobre com ha canviat la seva vida.

Quan s’imagina qualsevol de les situacions, les persones solen centrar-se en l’impacte inicial, assumint que aquests sentiments duraran molt de temps. Obliden que s’adaptaran. Alguns d’aquests sentiments inicials d’alegria o desesperança desapareixeran.

Quan aconsegueixes una pujada, l’alegria d’això es desgasta molt, molt ràpidament - Paul Dolan

En general, això és bo. Igual que tenim un sistema immunològic fisiològic, el nostre sistema immunològic psicològic ens protegeix. Això fa que posem més atenció en els extrems de manera que prenem les decisions que ens protegeixen, però hem de recordar que també ens permet adaptar-nos, continuar avançant quan les coses no van com estava previst.

Tal com em va dir Paul Dolan, professor de ciències del comportament a la London School of Economics Tot a la ment A la ràdio BBC 4, "ens acostumem a la majoria de les coses que ens brinda la vida i ens hi acostumem relativament ràpidament, molt més ràpidament del que ens podríem preveure. Quan aconsegueixes una pujada, l’alegria d’això es desgasta molt, molt ràpidament.

Tot i que guanyis un gran premi de loteria, no tots els moments de la teva vida s’ompliran de l’emoció de la teva ventada (Photo credit: BBC)

Tot i que guanyis un gran premi de loteria, no tots els moments de la teva vida s’ompliran de l’emoció de la teva ventada (Photo credit: BBC)

Si la nostra tendència a centrar-nos en experiències extremes, primeres o recents, en lloc de les més típiques, impedeix predir amb precisió com ens sentirem en el futur, com podem prendre bones decisions?

Al seu llibre Happiness By Design, Dolan recomana buscar les opinions de les persones que han tingut l’experiència que esteu considerant. O simplement pregunta als que t’envolten què pensen de les teves opcions, ja que tendim a tenir una visió més llarga quan pensem en les opcions d’altres que no pas nosaltres. Però diu que és important fer la pregunta correcta, no "hauria de fer la nova feina?" però "com creus que serà la meva vida diària si la prenc?" "

Els humans som sempre adaptables i ens acostumarem ràpidament a la nostra nova forma de viure.

A tall d’exemple, la investigació de Jennifer Roberts, professora d’economia de la Universitat de Sheffield, va trobar que un trajecte més llarg està associat a salut psicològica més pobra , sobretot entre les dones casades. Allunyar-se de la feina per a una casa més gran, pot donar-te un dormitori de recanvi, però només l’utilitzaràs de vegades quan notis els agreujos de la navegació diària. És una cosa que el vostre amic pot indicar amb antelació quan els presenteu les vostres opcions.

Durant el proper any, molts de nosaltres experimentarem una sèrie de novetats en un món que lluita contra una pandèmia, potser tornar a una oficina o potser agafar un avió. Segons la investigació psicològica, sabem que la primera vegada que us envolta, us sentireu més estranys, sobretot durant els primers 10 minuts. Però els humans sempre són adaptables i ens acostumarem ràpidament a la nostra nova forma de viure. La segona vegada no serà tan estranya.

Aquest article va aparèixer primer a: https://www.bbc.com/future/article/20200825-why-predicting-our-future-feelings-is-so-difficult

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.