Lesotho, pioner del cànnabis medicinal, situació al nord d'Àfrica

0 29

El 2017 es va legalitzar el cànnabis mèdic a Lesoto, un petit regne situat a Sud-àfrica. Des de llavors, aquesta planta ha passat al rang de veritable "or verd", contribuint indiscutiblement a l'economia general del país. Les multinacionals a escala nacional fins i tot s'estableixen un després de l'altre. Una cosa és certa, l'explotació del cànnabis mèdic continuarà ampliant-se. I què passa amb el nord d’Àfrica?

Lesoto, eldorado africà del cànnabis mèdic

El poble Sotho, establert al sud d’Àfrica des de fa mil·lenis, fa segles que conrea matekoà (el nom local de marihuana). L’any 2008, una llei dóna l’autorització per conrear, transformar i exportar aquesta planta, però només en un marc mèdic.

El 2017 és el veritable any clau per al país: El cànnabis mèdic està legalitzat. Cal destacar que es tracta d’una espècie específica de cànem, que no presenta efectes psicoactius i compatible amb l’ús farmacèutic. Ha de contenir un percentatge mínim de THC i mostrar un alt contingut de cannabidiol o CBD.

Aquesta legalització dóna lloc a la possible emissió de llicència per a cultiu de cànnabis, sempre exclusivament amb finalitats mèdiques.

Al mateix temps, el govern de Lesothia emet un permís especial a Verve Dynamics. Aquesta empresa sud-africana especialitzada en fitofàrmacs obté l’autorització per cultivar, tractar i explotar el cànnabis en aquest context.

Aquesta legalització va suposar l’inici de diversos trastorns a Lesoto, estretament vinculats al cultiu del cànnabis mèdic. De fet, moltes multinacionals s'han establert al país i revesteixen les muntanyes del país amb grans hivernacles. Aquests operadors es deixen seduir pels seus punts forts: la situació política és estable, el preu de la llicència d’operació és atractiu, laboral i barat, per no parlar del clima favorable per al desenvolupament del cànnabis mèdic.

El 2019, el grup britànic Verve configura unitats de producció a l’avantguarda de la tecnologia. L’objectiu era controlar el petroli de cànnabis, produït en quantitats industrials al país. També cal esmentar l’empresa Medigrow que va tenir una vintena d’hivernacles durant el mateix any (s’han de crear més de 200 a llarg termini).

Cànnabis mèdic: quines oportunitats hi ha al nord d’Àfrica?

Pel costat nord-africà, la producció de cànnabis (en la seva versió tradicional) és una pràctica habitual, però generalment reprimida.

Si tenim en compte el cas particular del Marroc, el cultiu de cànem està molt estès. Fins i tot és un dels productors més importants d'aquesta planta a nivell mundial. A més, una gran part del cànnabis que arriba a Europa prové, en particular, d’aquest país en forma de resina. Tot i que és il·legal, aquesta activitat segueix sent "tolerada".

Al Marroc, el cànnabis mèdic és objecte de debats recurrents. Malgrat tot, la legalització d’aquest producte terapèutic continua de moment incerta.

També hem d’esmentar Tunísia on el cànnabis ha estat prohibit durant dècades. Al lloc, el cànnabis i la CBD es classifiquen en la mateixa categoria i estan subjectes a les mateixes restriccions. Mentrestant, els joves tunisians es mobilitzen establint un col·lectiu per donar suport a l’adopció d’una llei que legalitzi el cànnabis.

Al final, un llarg camí per recórrer abans que el cànnabis mèdic sigui legal al nord d’Àfrica.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.