[Tribune] Com van revolucionar els nobels la lluita contra la pobresa a l'Àfrica - Jeune Afrique

0 0

L’enfocament experimental popularitzat pels guanyadors del Premi Nobel d’Economia del 2019 ha influït en diverses polítiques de desenvolupament a l’Àfrica, amb efectes tangibles, especialment a Kenya.


La salut, l’educació, l’accés al crèdit i fins i tot la productivitat agrícola requereixen l’atenció de totes les parts interessades en el procés de desenvolupament, en particular els estats pel que fa a les polítiques públiques de lluita contra la pobresa. Fins al 2010, aquestes polítiques estaven fonamentalment informades per anàlisis macroeconòmiques que, per definició, ignoren la diversitat de trajectòries individuals en la pobresa i no ens permeten tenir realment en compte els vincles de causa i efecte.

Assaigs controlats aleatoris, un enfocament experimental utilitzat inicialment en medicina i que consisteix a comparar l’efecte d’un tractament entre un grup tractat i un grup control, popularitzat en ciències socials pels premis Nobel d’economia del 2019 Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer, han revolucionat la lluita contra la pobresa a l'Àfrica amb resultats tangibles sobre el nivell de vida de les poblacions.

Intervencions amb efectes múltiples

En centrar-se en les trajectòries individuals dels més pobres, aquest enfocament ha permès donar llum a nous mecanismes com els efectes multiplicadors de les intervencions al sector de la salut, el paper dels preus dels béns públics, el paper dels companys a l’adquisició de coneixement, l’eficàcia dels mecanismes d’incentius per controlar l’absentisme laboral dels professors, els límits del microcrèdit com a mitjà de lluita contra la pobresa i la importància de l’adopció de noves tecnologies pels agricultors, entre altres.

Per exemple, aquest enfocament va permetre a Kremer - amb el seu coautor Edward Miguel - demostrar per primera vegada, en el context kenyà, els efectes beneficiosos de les campanyes de desparasitació sobre la salut i l'educació, no només per als nens. tractat amb desparasitats, però també per a nens no tractats: a nivell de salut, el tractament massiu d’alguns redueix el risc de contaminació per a d’altres.

I la resolució d’aquests trastorns permet reduir l’absentisme escolar, amb conseqüències sobre la productivitat i, per tant, sobre els ingressos, a l’edat adulta. En ressaltar els efectes multiplicadors de la desparasitació massiva, aquest enfocament ha permès justificar les subvencions públiques.

Ajuda condicional

L’èxit dels premis Nobel del 2019 molt aviat va permetre popularitzar aquest enfocament per respondre a importants qüestions de desenvolupament a l’Àfrica: subvencions públiques condicionades al control de determinades pràctiques agrícoles per afavorir l’adopció a llarg termini de varietats vegetals. plantes més resistents al canvi climàtic a Zàmbia, distribució gratuïta de mosquiteres impregnades a Kenya ...

També podem citar programes de transferència de diners per als més pobres amb la condició d’enviar nens a l’escola i seguiment de les vacunes o fins i tot l’ús de telèfons mòbils per reduir l’absentisme del professorat a les zones rurals.

Els laboratoris de recerca J-Pal i Innovations for Poverty Action tenen diversos programes d’avaluació amb la majoria de governs africans en àrees tan variades com la fiscalitat, l’ocupació juvenil, la violència contra les dones, la participació ciutadana, etc. Els programes de suport pressupostari d’institucions internacionals de desenvolupament per a Àfrica es basen en gran part en els resultats d’assaigs aleatoris.

Qüestions monetàries i comercials, temes difícils d’experimentació

L’enfocament experimental popularitzat pels guanyadors del premi Nobel d’Economia del 2019 no és, però, una panacea en la lluita contra la pobresa, perquè no reflecteix completament les dimensions macroeconòmiques del desenvolupament.

Per raons de treball en equip i viabilitat, sovint es duen a terme assaigs aleatoris a nivell d'una comunitat que no necessàriament representa tota la nació. A més, els problemes relacionats amb la política monetària o comercial, estretament lligats a la pobresa, són difícils d’experimentar entre el grup tractat i el grup control.

A més, la comunitat dels investigadors més influents en el camp segueix sent poc representativa de les persones d'origen africà, especialment de l'Àfrica francòfona, mentre que el continent continua sent una de les principals regions d'experimentació de les polítiques de desenvolupament. Aquesta situació podria començar a tenir en compte les experiències locals i, en última instància, l’apropiació d’aquest enfocament a llarg termini a l’Àfrica.

Aquest article va aparèixer per primera vegada a https://www.jeuneafrique.com/1046202/economie/tribune-comment-les-nobel-revolutionnent-la-lutte-contre-la-pauvrete-en-afrique/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium= rss-flux & utm_campaign = rss-flux-young-africa-15-05-2018

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.