RDC: Vodacom fa totes les parades per seguir sent líder

0 30

Després d’Orange, l’operador està millorant les seves relacions amb Kinshasa per mantenir el seu lloc en el seu primer mercat fora de Sud-àfrica.

El juny de 2019, Vodacom va escapar per poc la retirada de les seves freqüències mòbils 2G a la República Democràtica del Congo (RDC). La sanció anunciada per l'aleshores ministre de Correus, Telecomunicacions i Noves Tecnologies, Emery Okundji Ndjovu, hauria estat un cop dur si l'operador, que reclama 13,7 milions d'usuaris al país (dels quals la meitat en 2G segons dades comunicades el 2019), no havien arribat a un acord amb el govern uns dies després.

6,9 milions de dòlars en sancions

En el seu informe anual de l'exercici finalitzat el març de 2020, presentat el dilluns 11 de maig, el grup panafricà amb seu a Sud-àfrica revela que la seva filial "Vodacom Congo va pagar 6,9 milions de dòlars nord-americans (6,3 milions d'euros) ) en sancions i despeses administratives a canvi de la pròrroga de la seva llicència per deu anys addicionals ”. De fet, les autoritats de Kinshasa van considerar que "la seva llicència 10G no s'havia renovat adequadament".

Kinshasa va estimar que la suma de 16,25 milions de dòlars pagats el 2015 per l’extensió d’aquesta llicència havia provocat un dèficit de 65 milions de dòlars per a l’Estat. L'operador admet que encara ha de resoldre un conflicte amb la duana sobre les condicions de subministrament d'un antic proveïdor local i que els seus accionistes compleixin certes disposicions de la llei d'Ohada.

Però la solució de la disputa sobre el 2G, que segueix el desplegament del 4G el 2019, permet a Vodacom Congo abordar el futur amb més serenitat. Aquesta filial és ara el principal contribuent als ingressos del grup panafricà fora de la nació arc de Sant Martí, per davant de Tanzània. La seva facturació va assolir els 511,5 milions de dòlars (473 milions d’euros) per a l’exercici fiscal 2019-2020, per davant de Tanzània en 1 milions de xilins de Tanzània (032 milions d’euros), Moçambic a 412 milions de meticals de Moçambic (24,6 milions d’euros) i Lesotho a 334 milions de lotis (1,3 milions d’euros). Sud-àfrica es manté molt per davant amb una facturació de prop de 69 milions de rand (69,5 milions d’euros).

Impulsat pels ingressos del mòbil

Vodacom Congo també és la filial més dinàmica del grup, que va veure com el seu excedent brut d’explotació (EBITDA) va augmentar un 11,6% en un any fins als 37,6 milions de rand (1,9 milions d’euros). Liderada des del 2017 per l’egipci Anwar Soussa, l’entitat congolesa experimenta un augment del seu EBITDA de gairebé el 49% fins als 194 milions de dòlars (179 milions d’euros), així com un creixement proper de la seva clientela mòbil en un 39%.

La renda mitjana per usuari arriba als 46 rand mensuals (uns 2,3 euros), enfront dels 36 de la filial tanzana, que no obstant això té més clients (15,5 milions a finals de març).

Impulsat principalment pels ingressos de serveis mòbils (música, vídeo a la carta, videojocs, Airtime Advande, assegurances, VodaPay o fins i tot M-Pesa, que Vodacom controla juntament amb Safaricom), el creixement del grup Vodacom beneficia clarament de la contribució congolesa que obté els beneficis del 4G.

Competència intensificada

Tot i això, la competència poques vegades ha estat tan ferotge en aquest mercat, especialment des de l'adquisició el 2016 per part de Orange de la filial congolesa de Millicom ("Tigo"). Vodacom Congo manté el seu lideratge en el mercat de la telefonia, amb una quota de mercat del 35,5% a finals de setembre de 2019, per davant d'Orange (29,5%), Airtel (24%) i Africell (11%). Però el líder ha venut accions en els segments lucratius d’internet mòbil i diners per a mòbils, amb una rendibilitat entre el 0,5% i el 2% en tres mesos a Orange.

Per mantenir totes les possibilitats al seu costat, Vodacom augmenta les seves inversions en les seves operacions. Així, la companyia ha contractat un préstec de 25 milions de dòlars per finançar inversions addicionals en l’espectre de freqüències el 2019; Vodacom Congo també participa en la campanya nacional d’identificació biomètrica.

Aquest article va aparèixer per primera vegada a: https://www.jeuneafrique.com/

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.